حرفه تخصص قلب کودکان احتمالا یکی از ارزنده ترین کارها می باشد. این شغل نه تنها به فهمیدن اختلالات قلب بلکه به درک کامل تاثیر آن روی سلامتی کودک نیز نیاز دارد. اولویت آنها ارائه خدمات درمانی به کودکان مبتلا به مشکلات قلبی می باشد و از چندین ابزار، دستگاه و وسیله برای تشخیص و درمان بیماران جوان استفاده می کنند. بیشتر کودکان مبتلا به مشکلات جزئی قلبی نیاز به جراحی ندارند و می توانند بدون درمان به خوبی زندگی کنند. با این حال، موارد دیگر نیاز به داروهایی برای کنترل بیماری قلبی خود دارند. اگر سلامت کودک شما در خطر باشد، احتمالا نیاز به جراحی نیز داشته باشد.
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره ی تشخیص و درمان بیماری های قلبی در کودکان و نوزادان و یا برای رزرو نوبت در مجتمع درمانگاهی خیریه ولی عصر با شماره تلفن های 02155933481 و 02155933484 تماس حاصل فرمایید.
تشخیص علت و علائم بیماری قلبی در کودکان : متخصص قلب و عروق
در اینجا متداول ترین بیماری های قلبی کودکان آورده شده است:
بیماری قلبی مادرزادی
اگر کودک شما بیماری قلبی مادرزادی دارد، یعنی کودک با مشکلی در ساختار قلب خود به دنیا آمده است. برخی نقص های مادرزادی قلب ساده هستند و نیاز به درمان ندارند. برخی دیگر از نقایص قلبی مادرزادی پیچیده تر هستند و نیاز به چندین جراحی در طی سال ها دارند.
دانستن در مورد نقص مادرزادی قلب کودک می تواند به درک شرایط و اینکه در ماه ها و سال های بعد چه اتفاقی می افتد کمک کند.
در برخی موارد، علائم بیماری قلبی مادرزادی تا بعد از به دنیا آمدن ظاهر نمی شوند. نوزادان تازه بدنیا آمده مبتلا به نقایص قلبی احتمالا موارد زیر را داشته باشند:
- لب ها، پوست، انگشتان دست و پای آبی
- تنگی نفس، یا مشکل در تنفس
- مشکل در خوردن
- وزن پایین در هنگام تولد
- درد قفسه سینه
- تاخیر در رشد
در دیگر موارد، علائم نقص مادرزادی قلب تا چندین سال بعد از تولد نمایان نمی شوند و هنگامی که علائم ایجاد می شوند می توانند شامل:
- ریتم قلبی غیرطبیعی
- سرگیجه
- مشکل در تنفس
- صرع / تشنج
- التهاب
- خستگی مفرط
تصلب شراین
انواع نقایص در قلب کودکان شامل تصلب شریان نیز می شود، که در آن کلسترول و چربی در درون شریان های خونی قلب ایجاد می گردند. همانطور که این مواد به طور مستمر در داخل رگ های خونی ایجاد می گردند، شریان های خونی باریک و سفت می شوند. بغیر از حمله قلبی در کودکان، این بیماری ممکن است منجر به لخته شدن خون در رگ ها نیز گردد. با این حال، چون زمان می برد تا چربی ساخته شود، در کودکان کم سن تر به ندرت رخ می دهد. هر چند در موارد خاصی، به علت چاقی مفرط، کودکان نیز ممکن است به این بیماری نیز مبتلا شوند. پس از تشخیص علائم حمله قلبی در کودک، ورزش، اصلاح رژیم غذایی و اقدامات دیگر برای درمان بیماری اتخاذ می شوند.
علائم سرخرگ های کرونری، درد و فشار در بالای بدن، شامل قفسه سینه، بازوها، گردن یا فک، می باشند. به این حالت آنژین گفته می شود
آریتمی / ریتم نا مرتب
آریتمی یعنی هر تغییری در ریتم طبیعی ضربان قلب. اگر کودک شما مبتلا به آریتمی است، قلب او شاید خیلی تند یا خیلی آرام بتپد، یا ضربان اضافی داشته باشد. آریتمی در اثر شرایط جسمانی مانند نارسایی غلبی در پاسخ به عوامل خارجی مثل تب، عفونت و داروهای خاصی ایجاد گردد. گریه و بازی کردن نیز به طور مختصر میزان ضربان قلب را تغییر می دهد.
کودکان مبتلا به آریتمی ممکن است هیچ نوع علائمی نداشته باشند. برای آن دسته که علائمی دارند، رایج ترین علامت ها به صورت زیراند:
- احساس ضعف
- احساس خستگی
- حس کردن ضربان قلب (پمپاژ خون)
- فشار خون پایین
- احساس سرگیجه
- صرع و سنکوب
- غذا نخوردن یا خوب غذا نخوردن
علائم آریتمی ممکن است شبیه به دیگر بیماری ها و مشکلات قلبی باشد. برای اطمینان از شرایط سلامتی کودک خود به متخصص قلب کودکان و نوزادان در شهر ری مراجعه کنید.
بیماری کاوازاکی
نادرترین بیماری قلب در کودکان می باشد که باعث التهاب رگ های خونی در پاها، دهان، دست ها، گلو و لب ها می شود. کودکان وقتی مبتلا به بیماری خاصی هستند گره های لنفی آنها ملتهب می شود و همچنین این گره ها توسط تب نیز تحریک می شوند. این یکی از انواع بیماری های قلبی کودکان می باشد که پژوهشگران هنوز دلیل خاصی برای آن پیدا نکرده اند. به طور معمول، این بیماری روی کودکان زیر پنج سال اثر می کند. کودکان مبتلا به این بیماری مراقبت و پیگیری های مادام العمر نیاز دارند. جدا از این موارد، مشکلات مختلف قلبی در ورزشکاران نوجوان نیز مشهود می باشد و این افراد می توانند با درمان به موقع طول عمر خود را افزایش بدهند.
بیماری کاوازاکی با تب بالاتر از حدودا 39 درجه شروع می شود و بیشتر از 5 روز ادامه دارد. علائم و نشانه ها ممکن است شامل:
- جوش می تواند در هر جایی از بدن ظاهر شود اما بیشتر در قسمت پوشک شده ایجاد می گردد.
- چشمان قرمز بدون عفونت، چرک یا دلمه
- تورم و سفتی غده (گره لفنی) در یک سمت گردن
- روم دست ها و پاها همراه با قرمزی کف دست ها و پاها
- لب های قرمز، ملتهب و درشت، زبان توت فرنگی مانند، همراه با نقاط قرمز سفت
- تحریک پذیری و گیجی زیاد
- پوست پوست شدن انگشتان دست ها و پاها (دو تا سه هفته بعد از شروع تب)
صدای مورمور قلب
صدای زمزمه قلب صداهای اضافی غیرطبیعی هستند که با جریان خون نوسان دار در قلب ایجاد می گردند. دامنه این صدا بسته به اینکه چقدر بلند باشند، از 1 تا 6 می باشد. درجه یک صدای بسیار آهسته است و شش نشان دهنده صدای بسیار بلند می باشد.
اگر کودک شما صدای زمزمه ضعیفی در قلب خود دارد، این صدا معمولا به عنوان صدای قلب بی ضرر شناخته می شود و علائم و نشانه های دیگری ندارد. صدای غیر طبیعی قلب هیچ علائم یا نشانه دیگری را ایجاد نمی کند، فقط صدای غیر معمولی که پزشک در هنکام گوش دادن به صدای قلب شما می شنود را کنار بگذارید.
اگر کودک شما سه نشانه یا علامت را داشت، ممکن ات نشان دهنده مشکل قلبی باشد:
- پوست به ظاهر آبی، مخصوصا در قسمت انگشتان و لب ها
- ورم ناگهانی و افزایش وزن
- مشکل در تنفس
- سرفه مزمن
- کمبود اشتها یا تاخیر در رشد (در نوزادان)
- تعرق شدید با انجام کار کم یا بدون آن
- درد قفسه سینه
- سرگیجه
- تشنج
پریکاردیت
پریکاردیت التهاب یا عفونت غشای خارجی قلب می باشد که یک کیسه نازک دور قلب است. مقدار کمی مایع بین لایه داخلی و خارجی غشای خارجی قلب می باشد.
زمان که غشای خارجی قلب ملتهب می شود، مقدار مایع بین دو لایه افزایش می یابد، به قلب فشار می آورد و در توانایی و عملکرد صحیح قلب تداخل ایجاد می کند.
در زیر علائم معمول پریکاردیت بیان شده است. با این حال، ممکن است هر کودک علائم را به صورت متفاوت بروز دهد. علائم می توانند شامل درد سینه نیز شوند:
- حساسیت به لمس مخصوصا در پشت استخوان سینه و گاهی ترقوه، زیر گردن و شانه چپ
- درد تیز و ضربه ای در میان یا سمت چپ قفسه سینه زمانی که کودک نفس عمیق می کشد.
- تب پایین
- آزردگی
- خستگی
- کمبود اشتها
- آریتمی
کودکان ممکن است قادر به توصیف خودشان در هنگام درد قفسه سینه نباشند یا نتوانند احساس خود را توصیف کنند. گاهی اوقات کودکان امکان دارد علائم ویژه ای مثل کج خلقی، از دست دادن اشتها یا بی حالی را بیان کنند.
بیماری روماتیسم قلبی
بیماری روماتسیم قلبی شرایطی است که تب رماتیسمی به قلب آسیب وارد می کند. معمولا، این آسیب طولانی مدت، به دریچه میترال و آئورت وارد می گردد و باعث نشتی این دریچه ها می شوند یا در گذر زمان آنها را باریک تر می کنند.
دریچه میترال (بین دهلیز چپ و بطن راست) معمولا بیشتر از دریچه آئورت تاثیر می پذیرد (بین بطن چپ و آئورت). با پیشگیری از تب روماتیسمی می توان از بیماری روماتیسم قلبی جلوگیری کرد. بیماری روماتیسم قلبی بعد از عفونت باکتری که گروه A استرپتوکوکوس است، اگر عفونت کاملا توسط دارو (آنتی بوتیک) درمان نشود، رخ می دهد. گروه A استرپتوکوکوس، باکتری هایی هستند که باعث گلودرد استرپتوکوکی، مخملک و عفونت های دیگر می شوند.
تب رماتیسمی باعث تورم می شود و ممکن است روی قلب، مفاصل، پوست و مغز اثر بگذارد. کودکان مبتلا به بیماری روماتیسم قلبی امکان دارد هر نوع علائم واضحی را داشته باشند. معمولا، علائم 10 تا 20 سال بعد از بیماری اصلی ظاهر می شوند. اگر کودک شما به خاطر تب روماتیسمی، ناهنجاری دریچه میترال یا آئورت دارد، علائمی مانند تنگی نفس، مخصوصا در هنگام فعالیت یا حتی وقتی دراز کشیده است را نیز ممکن است داشته باشد.
کودک شما اثرات دیگر تب روماتیسمی مانند درد مفاصل و التهاب را نیز ممکن است داشته باشد.
نقش متخصص قلب کودکان
روش های درمانی قلب و عروق کودکان معمولا تشخیص، درمان و حتی انجام جراحی قلب در کودکان مبتلا به بیمار مادرزادی قلب یا آریتمی را شامل می شوند. برخی متخصصان قلب کودکان و نوزادان در شهر ری بسته به سابقه، تجربه و تخصص خود می توانند درمان هایی را برای فشار خون ریوی و سیتمیک ارائه بدهند.
نقش های اصلی و مسئولیت های آنها در بخش قلب و عروق کودکان شامل موارد زیر می شود ولی فقط محدود به این موارد نمی باشند:
- توضیح علائم و نشانه های یافته شده در کودکان به والدین آنها
- تجویز آزمایشات تشخیصی و داروها
- انجام جراحی قلب در صورت نیاز
- پیگیری بهبودی کودکان، شرایط سلامتی، جلسات پزشکی و نتایج درمان آنها
- بررسی اینکه آیا شرایط کودک بهتر می شود یا خیر
- تفسیر دقیق نتایج آزمایشگاهی برای فهمیدن اینکه آیا دستگاه قلبی عروقی بیمار به خوبی عمل می کند یا خیر
- آگاهی در استفاده از وسایل پزشکی مانند دستگاه های MRI و CT اسکن
- کمک در عمل های جراحی پیچیده
- ایجاد حمایت طولانی مدت نه تنها برای بیمار بلکه برای همراهان و والدین او
- انجام تحقیقات منظم مربوط به بیماری های قلبی عروقی کودکان
- استفاده از روش های جدید و امروزی برای کنترل مشکلات قلبی
وسایل مورد استفاده در خدمات قلبی عروقی کودکان
متخصص قلب و عروق به طور کلی از چندین ابزار و وسیله برای تشخیص موثر و درمان بیماران خود استفاده می کند. همین امر در مورد متخصصان قلبی عروقی کودکان و نوزادان در شهر ری نیز صادق است،از آنها انتظار می رود که قادر به استفاده از چندین وسیله در تشخیص، بررسی، ارائه مراقبت و درمان کودکان مبتلا به بیماری قلبی باشند.
فهرست زیر مهمترین وسیله های مورد نیاز در امکانات یا بیمارستان قلبی عروقی کودکان می باشند:
- مانیتور بیمار: این وسیله برای بررسی میزان ضربان قلب، فشار خون، دمای بدن و پارامترهای دیگر بیمار استفاده می شود.
- دستگاه EKG یا ECG: برای تست و تشخیص سیگنال های الکتریکی قلب استفاده می شود. متخصص قلبی عروقی کودکان از این وسیله برای بررسی سلامت قلب بیمار استفاده می کند.
- آزمایشگاه کاتتریزاسیون قلب. این دستگاه از کاترها یا لوله های انعطاف پذیری ساخته شده است که برای دسترسی به قلب و رگ های خونی استفاده می شوند. در تخصص قلبی عروقی از آن برای دست یابی به جریان خود قلب استفاده می شود.
- دستگاه فلوروسکوپی. فلوروسکوپی در انواع آزمایشات و روش ها استفاده می شود. در بخش قلبی عروقی کودکان، از آن برای دیدن جریان خون رگ های کرونری استفاده می شود. این کار به پزشک و کارمندان بخش پزشکی کمک می کند تا انسداد رگ ها را مشاهده کنند.
- سونوگرافی قلب. این نوع آزمایش چگونگی عملکرد عضله و دریچه های قلب را مشخص می کند.
- ابزارهای جراحی. ابزارهای جراحی فقط زمانی که متخصص قلب احتیاج به انجام عمل جراحی روی بیمار دارد استفاده می شوند. ابزارها شامل قیچی ها، انبرها، سوزن ها، قچی های سر کج و پنس ها، گیره ها، نگهدارنده های سوزن، گشاد کننده قفسه سینه و موارد دیگر می باشند.
- دستگاه شک. دستگاه های شک ابزاری است که متخصصین قلب برای بازیابی ضربان قلب طبیعی بیمار از آن استفاده می کنند. دستگاه شوک های الکتریکی را روی قلب ایجاد می کند تا از ضربان قلب نامنظم پیش گیری کند.
- بای پس قلبی ریوی. این دستگاه معمولا در جراحی قلب استفاده می شود تا به قلب اکسیژن رسانی و جریان خون را ایجاد کند و به جراح اجازه می دهد تا جراحی را انجام دهد.
- پمپ بادکنکی. پمپ بادکنکی برای کمک به پمپاژ خون بیشتر توسط قلب استفاده می شود. پزشک این وسیله را به بیمارانی که قلب آنها خون کافی برای تامین بدن پمپاژ نمی کند، پیشنهاد می دهد.
- پمپ های القایی. این نوع پمپ ها برای القای دارو، مایعات و مواد غذایی به سیستم گردش خون بیمار استفاده می شود.
درمان بیماری قلبی بدون جراحی
اگر کودک مبتلا به اختلالات قلبی شد، نترسید و آرام باشید زیرا باید درمانی برای هر بیماری وجود داشته باشد. به همین ترتیب، درمان بیماری قلبی کودکان، با پیشرفت روز افزون دنیای پیچیده پزشکی، می تواند بدون جراحی انجام شود.
رایج ترین روش درمانی بدون جراحی قلبی Patent Ductus Anterious (PDA) است که توسط ابزاری به نام Ampatzer Duct Occlude (ADO) انجام می گیرد. خود PDA یک رگ خونی می باشد که شریان ریوی را به آئورت متصل می کند.
برخی بیمارستان ها به تازگی این روش درمانی را با میزان موفقیت بالا انجام داده اند که بسیار دلگرم کننده می باشد. علاوه بر ADO، درمان های دیگر نیز می توانند با سپتوستومی شریانی بالونی (BAS) انجام گیرد. این عمل با کاشت استنت در مجرای قدامی انجام می شود. روش درمانی دیگر ترکیب آخرین روش های جراحی و غیر جراحی می باشد، البته بدون شک با کمک پزشک. یکی از موانع مهم در درمان بدون جراحی که فنی هم نیست، مربوط به منبع مالی درمان می شود.
باید دانست که هزینه درمان بدون جراحی کمی بیشتر از هزینه درمان با جراحی می باشد. علاوه بر در نظر گرفتن روش های درمانی بالا، باید به یاد داشته باشید که نقش شما به عنوان والد، به ویژه در کنترل طولانی مدتی مانند نظارت بر بهبود کودک، تغذیه و مراقبت ها و معاینات دروه ای، نیز برای موفقیت درمان این بیماری بسیار مهم می باشد.
به عنوان والد، به طور طبیعی می خواهید که بهترین ها که شامل سلامتی کودکانتان است را فراهم کنید. بنابراین بیماری قلبی مادرزادی را زود تشخیص بدهید و مراحل مورد نیاز برای رفع آن را آغاز کنید.
کلینیک فوق تخصصی قلب کودکان و نوزادان
درمان بیماری های مادرزادی قلب روش های مختلف دارد از جمله:
- مراقبت و تحت نظر گرفتن کودک مبتلا به بیماریهای مادرزادی قلب
- درمان دارویی
- درمان از طریق مداخله انژیوگرافی (اینترونشن)
- درمان جراحی
علائم بیماری های مادرزادی قلب
با توجه به اینکه بیماری های مادرزادی قلب از دوره جنینی وجود دارد بعضی از این بیماری ها در جنین باعث بروز علائم می شوند. به عنوان مثال اگر در جنین دریچه سمت راست قلب (تری کوسپید) دچار نارسائی شود می تواند باعث نارسائی قلب جنین و در نهایت باعث تجمع مایع در قسمت های مختلف بدن جنین گردد (هیدروپس فیتالیس) که این بیماری از طریق اکو کاردیو گرافی جنین قابل تشخیص می باشد. در حالیکه اکثر بیماریهای مادرزادی قلب در جنین علامتی ایجاد نمی کنند ولی بر حسب نوع بیماری ممکن است علائم انها بعد از تولد ، ماهها یا سالها بعد از تولد ایجاد شود.
شیرخواران
تعداد زیادی از نوزادانی که بیماری مادرزادی قلبی دارند ممکن است هیچگونه علامت بالینی در روزهای اول بعد از تولد نداشته باشند و فقط در معا ینه قلب نوزاد پزشک ممکن است بهصدای غیر طبیعی قلبپی ببرد.به همین دلیل در اغلب زایشگاهها و بیمارستان ها قبل از ترخیص تمام نوزادان توسط پزشک ویزیت می شوند.
بعضی از شیرخواران مبتلا به بیماری مادرزادی قلب در روزهای اول بعد از تولد دچارکبودیمی شوند که در اغلب موارد با افزایش سن بیمار شدت کبودی افزایش پیدا می کند. اگر چه کبودی مختصر در انتهای دستها یا پاها اغلب ناشی از سرما بوده و معمولا نگران کننده نمی باشد.
یکی دیگر از علایم بیماری مادرزادی قلب در شیرخواران تنگی نفس یا افزایش تعداد تنفس می باشد که معمولا در زمان تغذیه تعداد تنفس بازهم افزایش پیدا می کند.
خستگی زودرس یکی دیگر از علایم بیماری مادرزادی قلب می باشد که اغلب شیرخوار موقع شیر خوردن خیلی زود دچار خستگی می گردد لذا از ادامه شیر خوردن خوداری میکند و بعلت خستگی به خواب می رود و چون سیر نشده بدلیل گرسنگی خیلی زود از خواب بیدار می شود و همین مسئله باعث اختلال خواب شیر خوار شده و ممکن است با بیماریهای دیگر از جمله دل درد شیرخواری قابل اشتباه باشد.
اختلال در وزن گیرییکی دیگر از علامت های بیماریهای مادرزادی قلب می باشد. البته وزن گیری نا مناسب علل بسیار متعدد دارد و باید علت ان بر حسب شرایط خاص هر بیمار مورد بررسی قرار گیرد. علت کاهش وزن در بیماران قلبی بدلیل کاهش اشتها، عفونت های مکرر تنفسی، افزایش فعالیت قلب، کاهش جذب مواد غذائی از روده و غیره می باشد.
کودکان
بعضی ازعلایم بیماریهای مادرزادی قلب در کودکان ممکن است مشابه شیرخواران باشد ولی در این گروه سنی یکی از علایم شایع تنگی نفس در زمان فعالیتمی باشد طوریکه این بیماران ممکن است نتوانند پا به پای همکلاسیهای خود به فعالعیت های ورزشی ادامه دهند.
درد قفسه سینه یکی دیگر از علایم بیماریهای قلبی می باشد که معمولا در زمان فعالیت اتفاق می افتد. البته در کودکان بر خلاف بزرگسالان مبتلا به بیماری قلبی درد قفسه سینه شایع نیست و در صورت وجود معمولا علت غیر قلبی دارد. تپش قلب و تعریق فراوان نیز یکی دیگر از علایم بیماری قلبی در کودکان می باشد که بیشتر در زمان فعالیت تشدید پیدا می کند.
باید توجه داشت که در یک کودک مبتلا به بیماری قلبی ممکن است یک یا چند تا از علایم فوق بطور همزمان وجود داشته باشد. البته نبودن هیچکدام از علایم فوق در یک کودک به ظاهر سالم نمی تواند رد کننده بیماری قلبی باشد. در واقع تعداد زیادی از کودکان مبتلا به بیماری مادرزادی قلبی در ظاهر هیچ علامتی ندارند و زمانیکه به علت دیگری مثل سرماخوردگی به پزشک مراجعه می کنند در معاینه قلب به بیماری قلبی انها پی برده می شود.
بنابراین باخودداریاز نگرانی بیهوده، عاقلانه ترین راه اینکه در کودکانی که احتمال بیماری مادرزادی قلیی زیاد می باشد (سابقه بیماری مادرزادی قلبی در والدین یا فرزاندان قبلی، داشتن بیماری ژنتیکی یا کروموزومی ،داشتن اختلال مادرزادی در چند ارگان بدن) و یا علایم بیماری قلبی دارند با مراجعه به پزشک متخصص زودتر بیماری تشخیص و درمان لازم انجام شود.
یکی از مشکلات رایج در مورد بیماریهای مادرزادی قلب مراجعه دیرتر بیمار بدلیل نداشتن علامت بالینی می باشد. با توجه به اینکه اغلب بیماریهای مادرزادی قلب بطور کامل قابل درمان می باشند تشخیص به موقع بسیار اهمیت دارد.
علل بیماری های مادرزادی قلب
تشکیل قلب و اغلب دستگاه های بدن انسان بین هفته دوم تا دهمبارداری اتفاق می افتد. با توجه به اینکه تشکیل قلب جنین مراحل بسیار پیچیده ای دارد لذا بیماری های مادرزادی قلب بسیار شایع بوده و علیرغم پیشرفت های چشمگیر در درمان این بیماریها هنوز هم متاسفانه بیشترین میزان مرگ و میر را در بین بیماریهای مادرزادی دارد. بنابرین توجه به این بیماری ها از نظر شناخت، پیشگیری و درمان بسیار اهمیت دارد.
بیماری های مادرزادی قلبی علل متعددی دارد. در هشت درصد موارد علت بیماری فقط ژنتیکی می باشد و در دو درصد موارد علت بیماری فقط محیطی است. در حالیکه در بقیه موارد علل ان ژنتیکی- محیطی ( چند عاملی ) می باشد. در اغلب موارد عملأ علت دقیق بیماری را نمی توان مشخص کرد.
به طور کلی علل بیماریهای مادرزادی قلب به سه دسته تقسیم می شود:
- علل مادری: بیماری های مادر از قبیل دیابت، فشار خون بالا، اختلالات تیروئید، فنیل کتون اوری و لوپوس،
- عفونت های مادر مثل سرخجه، اوریون و سرخک
- مصرف بعضی از داروها مثل داروهای ضد تشنج ، لیتیوم و وارفارین
- تابش اشعه ایکس در ده هفته اول بارداری به مادر
- مصرف الکل توسط مادر
- علل جنینی: هیدروپس، بیماری های خارج قلبی جنین مثل فتق دیافراگماتیک، ترنر، سندرم داون
- علل ژنتیکی و اختللات کروموزومی: سابقه بیماری مادرزادی قلب در والدین و یا خواهر وبرادر
- سندرم مارفان، سندرم نونان، دی جورج